Σημειώσεις για τις διακοπές – Σαββάτο 22 Αυγούστου 2015 PDF Print E-mail

Για όσους αναρωτιούνται πότε τελειώνουν οι διακοπές υπάρχει, ανάμεσα στις άλλες, και η απάντηση: «Τότε που αρχίζεις να ξαναδιαβάζεις ειδήσεις.» Στο δε επόμενο, πιθανό, ερώτημα: «Κι' αν δεν σταμάτησες την ανάγνωση της ειδησεογραφίας;» η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι αφοριστική: «Ε! Τότε δεν διακόπευσες!»

Από την ανάγνωση των ειδήσεων εξαιρούνται τα αθλητικά φύλλα. Για τον συνειδητό πολίτη αποτελούν μια ελαφρά ψυχαγωγία ικανή να τον οδηγήσουν σε μια ωριαία, άκρως αναζωογονητική σιέστα. Με τίτλους τύπου: «Τρέλα για Μανενσάουκο» ή  «Αποθέωση και τρίποντο με το πόδι ο Παπ!»

Στην περίπτωση μάλιστα που δεν αισχύνεσαι, και εφόσον ταυτόχρονα υφίσταται το απαιτούμενο θάρρος, υπάρχει και η ακραία εξαίρεση να ζητήσεις από τον εφημεροδοπώλη κάποιο από αυτά τα tabloid φύλλα που με τόση επιτυχία κυκλοφορούν στο εκδοτικό γίγνεσθαι. Εκεί  θα προσέξεις πως: «Ανθρωποκυνηγητό  συμβαίνει αυτές τις ημέρες μετά τις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας με τη Τζένη  και τον νεαρό άντρα δίπλα της.» ή ακόμα: «Έλενα συλλεκτικό: Με μαγιό και χωρίς ρετούς στη Νάξο»
Μεγάλες, αναμφίβολα, Δημοσιογραφικές στιγμές.

Ανεξήγητη, σε κάθε περίπτωση, η επιμονή των πολιτών να επιμένουν να πέφτουν στο δόκανο της τηλεόρασης ακόμα και την περίοδο των διακοπών τους. Σπίτια καλοκαιρινά με τον δέκτη να σφυροκοπεί τους ενοίκους μέρα μεσημέρι, σουβλατζίδικα με τον παρεμβατικό σατανά μονίμως αναμμένο σαν μια ισχυρή απόδειξη αδυναμίας απεξάρτησης. Ακόμα πιο παθολογική, η προβολή ύπαρξης wi-fi στα καφενεία, όπου οι θαμώνες χαίρονται τη συντροφιά τους, μόνοι.

Πρόσωπα που χάνονται μέσα στο ψυχρό φως των και spartphones αποκαλούμενων, την ώρα που δίπλα τους η ζωή απομακρύνεται έγχρωμη. Για αυτό, πιθανόν, και η υπόσχεση του πρώην πρωθυπουργού για παροχή δωρεάν wi-fi στα λεωφορεία. Ο Μεσσήνιος είχε εντοπίσει το θέμα και ως πολιτικός ηγέτης είχε διατυπώσει τη λύση, είχε δει το μέλλον.

Τέτοια παροχή πληροφορίας, ποτέ τόσο πολύ. Τόσο παγκόσμιο χωριό με τη σαχλαμάρα των δήθεν κοινωνικών τάχα δικτύων, ποτέ στο παρελθόν. Στο μέλλον, όμως, ακόμα πιο πολύ.
Τα είχε εντοπίσει όλα τούτα πολύ πριν την γιγάντωση τους, ο εύθραυστης υγείας, νομπελίστας T. S. Eliot στο ποίημα του «Ο βράχος», γράφοντας:
«Που είναι η ζωή που χάσαμε ζώντας; Πού είναι η σοφία που χάσαμε μαθαίνοντας; Που είναι η γνώση που χάσαμε στην πληροφορία;»

Χάθηκα όμως, ως συνήθως.
Το αντικείμενο ήταν πότε καταλαβαίνουμε ότι τελειώνουν οι διακοπές, για όσους τέλος πάντων είχαν αυτό το προνόμιο. 
Οσονούπω, είναι μια πρώτη απάντηση, με τις «ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις» να μας περιμένουν στη γωνία και μια ανελέητη πραγματικότητα που δυσκολευόμαστε, κυρίως λόγω έλλειψης θάρρους, να διαχειριστούμε.  
Οσονούπω...