Περί εκλογών (11.06.2009) PDF Print E-mail
Article Index
Περί εκλογών (11.06.2009)
All Pages

Με πρόσφατες τις Ευρωεκλογές, το φαινόμενο της πρωτοφανούς (για τα Ελληνικά δεδομένα) αποχής αλλά και το αποτέλεσμα, ήρθαν μερικές σκέψεις  για το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Ένα δικαίωμα, για το οποίο έχουν χυθεί ποταμοί αίματος, έχουν αγωνισθεί εκατομμύρια άνθρωποι σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, έχουν απασχοληθεί τόσο πολύ τα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου.

Λογικό, αφού το τρόπαιο των νικητών των εκλογών είναι η ίδια η  εξουσία.

Για ένα τόσο σημαντικό θέμα επόμενο είναι, να έχουν γραφτεί και λεχθεί πολλές απόψεις. Θα παρακολουθήσουμε μερικές από αυτές. Μέσα από την παρατηρητικότητα, το χιούμορ, την κυνικότητα, την οξυδέρκεια των ανθρώπων που τις εξέφρασαν θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα, για το τι ήταν, τι είναι και ίσως το πως θα εξελιχθεί αυτός ο θεσμός. 

 

Ο  Otto Eduard Leopold von Bismarck ο επιλεγόμενος και σιδερένιος καγκελάριος δεν πρόλαβε καν να δει τον 20ο αιώνα καθώς δύο χρόνια πριν, το 1898 εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο. Δοκιμασμένος πολιτικός και εκ φύσεως αριστοκράτης δεν είχε ενδοιασμούς να εκφράσει τις απόψεις του περί εκλογών:

«Οι άνθρωποι δεν ψεύδονται ποτέ τόσο πολύ, όσο μετά το κυνήγι, κατά τη διάρκεια των πολέμων και πριν τις εκλογές.»

Μια και στο προσκήνιο ήρθε και ο πόλεμος, δεν είναι γνωστός ο πατέρας της επόμενης ρήσης αλλά είναι εξαιρετικά εύστοχη.

«Οι εκλογές, μαρτυρούν πόσοι από τους υποστηρικτές σου είναι ζωντανοί και ο πόλεμος πόσοι από αυτούς είναι πρόθυμοι να πεθάνουν.»

Ο ποιητής και νομπελίστας Thomas Stearns Eliot, έχει το δικό του τρόπο προσέγγισης. Σκωπτικό, άκρως ενδιαφέροντα και Αγγλοσαξωνικό.

«Οι εκλογές έρχονται. Παγκόσμια ειρήνη ανακηρύχτηκε και οι αλεπούδες έχουν μια αγνή ανησυχία στο να επιμηκύνουν τις ζωές των πουλερικών.»

Από μια άλλη, ολότελα διαφορετική  πλευρά η σύζυγος του δικτάτορα των Φιλλιπίνων Marcos, Ιmelda αναφώνησε:

«Είτε χάσουμε είτε κερδίσουμε θα πάμε για ψώνια μετά τις εκλογές.» Βέβαια η κυρία Marcos θα μείνει στην ιστορία πρωτίστως για το πλήθος των υποδημάτων που διέθετε. Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την εικόνας της δήλωσε:

«είναι ψέμα ότι έχω 3.000 ζευγάρια παπούτσια. Έχω μόνο 1.060.»

Μιλώντας για υποδήματα να μην λησμονήσουμε ασφαλώς, εκείνους που είχαν καταγράψει τη διαδικασία των εκλογών εις τα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Η ιστορία είναι γεμάτη από εκείνους που επιβουλεύτηκαν την εξουσία, είτε διότι επιθυμούσαν να σώσουν την πατρίδα, τον κόσμο, είτε διότι ήσαν ψυχικά ανισόρροποι. Ατυχώς πολλοί από αυτούς τα κατάφεραν.