The international (04.04.2009) PDF Print E-mail

O Tom Tykwer σκηνοθετεί με άνεση ένα θρίλερ με οικονομικές και πολιτικές ρίζες. Ξεκινά από το Βερολίνο με την τεκτονική αυστηρότητα, περνάει στο Μιλάνο με έντονο το παρασκήνιο, συνεχίζει στην Νέα Υόρκη με καταιγισμό πυρών και κορυφώνεται στην Κωνσταντινούπολη με τη λύση του δράματος

Η πλοκή έχει να κάνει με την προσπάθειες του πράκτορα  της Interpol Louis Salinger (Clive Owen) να ξεσκεπάσει το βρώμικο ρόλο μιας τράπεζας. Συνοδοιπόρος του η βοηθός εισαγγελέας Eleanor Whitman (Naomi Watts).


Η ολοκληρωτική αφοσίωση του πρωταγωνιστή στην επίτευξη του στόχου του τον φέρνει συχνά εκτός λογικής και  μόνιμα εκτός ευρύτερης κοινωνίας. Έχει ολότελα παρατήσει τα πάντα, ακόμα και τον εαυτό του και γλιστράει ολοένα και πιο βαθιά στην υπόθεση.


Το τελικό αποτελέσματα δεν είναι σαφές. Δεν είναι τόσο επιβολή δικαιοσύνης, δεν εξισορροπεί τα γεγονότα, δεν προσφέρει ισορροπία. Πιθανόν τιμωρεί. Ίσως προς παραδειγματισμό. Σε κάθε περίπτωση δημιουργεί μια υποψία αισιοδοξίας. Η μήπως όχι; Ο καθείς θα δώσει τη δική του εκδοχή.


Ενδιαφέρουσα παραγωγή με το Βρετανό ηθοποιό να κλέβει την παράσταση.