Katyn (09.02.2009) PDF Print E-mail

O πατέρας του Πολωνού σκηνοθέτη Andrej Wajda, λοχαγός Jakub Wajda ήταν ένα από τα χιλιάδες θύματα της θηριωδίας του Katyn. Ο σκηνοθέτης, γύρισε την ταινία, βασισμένος στο βιβλίο του Andrzej Mularczyk «Τhe Katyn story» και έκανε πρεμιέρα στις Πολωνικές αίθουσες το Σεπτέμβριο του 2007. Το 2008 απετέλεσε μια από τις υποψηφιότητες για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και την προηγούμενη Πέμπτη (5/Φεβρ.) ανέβηκε στις Αθηναϊκές αίθουσες.

Κάθε άλλο παρά άγνωστη η ιστορία για το αιματοκύλισμα στο Katyn. Ήταν άλλο ένα δράμα του δεύτερου μεγάλου πολέμου που δοκίμασε τόσο πολύ τον ανθρώπινο πολιτισμό. Ήταν άλλη μια πράξη της τραγωδίας που υπέφερε η Πολωνία από το ’39 έως το ’45.

Δεν είναι μόνον ο πόνος της απώλειας, δεν είναι ο παραλογισμός, δεν είναι η απουσία κάθε είδους δικαιοσύνης. Είναι ότι οι συγγενείς, οι φίλοι, οι απόγονοι των χιλιάδων θυμάτων δεν αξιώθηκαν να μάθουν την αλήθεια. Είναι ότι επί δεκαετίες μαζί με την μνήμη των νεκρών ξευτελιζόταν και η πραγματικότητα.

Ο Wajda κάνει το χρέος του ως καλλιτέχνης, ως Πολωνός και επιχειρεί μια βαθιά επίπονη τομή. Δεν είναι μια ευχάριστη ταινία. Πως θα μπορούσε εξ’ άλλου; Αλλά είναι απολύτως χρήσιμη ώστε να χρησιμεύσει σαν ένα ακόμα αποτρεπτικό μέσο, για οποιαδήποτε είδους επανάληψη.