Slaughter & May (04.10.2011) PDF Print E-mail

Στις 8 Μαΐου 2010 εγκρίθηκε η Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης με τις χώρες του Ευρώ και ο Διακανονισμός Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας με το ΔΝΤ. Το σύνολο αυτών των συμφωνιών ονομάζεται, εν συντομία, "Μνημόνιο". Ο νομικός οίκος που συνέταξε το κείμενο του, (ο ίδιος επιμελήθηκε και το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού), φέρει το όνομα “Slaughter & May” (Σφαγή & Μάιος στην Ελληνική), θεωρείται ένας από τους πέντε κορυφαίους της γηραιάς Αλβιώνος, οι οποίοι μάλιστα συστήνουν μια άτυπη, ομάδα που ονομάζεται «Μαγικός κύκλος».

Αν υποτεθεί ότι ισχύουν αυτά που φέρονται ότι αναγράφονται στα περίφημο κείμενο, όπως π.χ. στο άρθρο 14 παράγραφος 5 που αναφέρει πως η Ελλάδα, παραιτείται αμετάκλητα και άνευ όρων από κάθε ασυλία που της παρέχει η εθνική της κυριαρχία, ότι δεν μπορεί πλέον να ζητήσει δανειακή βοήθεια από άλλη δύναμη εκτός των δανειστών της, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 4 προβλέπει την ολοκληρωτική δέσμευση της δημόσιας περιουσίας της και επιπροσθέτως έχει τεθεί όρος πως δεν μπορεί να προβάλλει αξιώσεις από τους δανειστές της ώστε να συμψηφιστούν τα χρέη της, με χρέη των δανειστών της προς την ίδια, (Γερμανικά κατοχικά «δάνεια» κλπ).

Αν λοιπόν ισχύουν όλα αυτά, τότε είναι σαφές ότι αυτό που γνωρίσαμε ως πατρίδα, τελείωσε.

Η Ελλάδα θα βιώσει μια λαίλαπα όπου τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, της φτώχιας , της ανέχειας, της μετανάστευσης, της εγκατάλειψης θα φαντάζουν όμορφα και ελπιδοφόρα.

Οι προ δεκαετίας εικόνες από την Αργεντινή με τις λεηλασίες των καταστημάτων και τον ανεξέλεγκτο εξεγερμένο όχλο, δεν είναι εφιάλτης. Ήταν ένα κομμάτι της ιστορίας, που ίσως το συναντήσουμε μπροστά μας και θα είναι η ύστατη απόδειξη της χυδαιότητας των προτάσεων «Λεφτά υπάρχουν» και «Μαζί τα φάγαμε».


δημοσιεύτηκε και στο περιοδικό Car & Driver τ.262 Οκτώβριος 2011