Merc. 190 SL (05.07.2011) PDF Print E-mail

Είναι περίεργο το συναίσθημα να χρησιμοποιείς ένα αντικείμενο το οποίο έχει μεγαλύτερη ηλικία από εσένα. Είναι ακόμα πιο περίεργο όταν έχεις εδώ και 42 μήνες, υπερβεί τον μισό αιώνα παρουσίας στον πλανήτη και γίνεται μυστήριο όταν, το αντικείμενο περί ο λόγος, δουλεύει άριστα και σου προσφέρει χαρά.

Η λέξη «αντικείμενο» όμως , είναι κάπως υποτιμητική για μια Mercedes 190 SL του ’55. Από τη στιγμή μάλιστα που κάποιος είχε την δυνατότητα να την αποκτήσει αλλά και την ευαισθησία να τη διατηρεί σε άψογη λειτουργική κατάσταση προφανώς ξεπερνά τα όρια του αντικειμένου και αρχίζει να αποκτά άλλες, πιο σημαντικές διαστάσεις.


Χαρήκαμε τούτο το τετράτροχο στις καλύτερες στιγμές του, απογεύματα και φεγγαρόφωτες βραδιές του Μαΐου, με τις καλύτερες θερμοκρασίες, τις πιο εκλεκτές μυρουδιές της φύσης. Ασφαλώς και έχει ελάχιστα κοινά σημεία με τον σύγχρονο αντικαταστάτη του. Τόσο σχεδιαστικά, όσο τεχνολογικά και φυσικά σε επίπεδο επιδόσεων. Τα μόνα κοινά στοιχεία είναι ο κινητήριος άξονας και το χρώμα, ούτε καν το πλήθος των τροχών, αφού η SLK δεν έχει ρεζέρβα.


Αλλάξανε πολύ πράγματα στην αυτοκίνηση και όσο και αν μας συγκινούν οι επιδόσεις και η τρέχουσα τεχνολογία, πρέπει να ψάξουμε πολύ για ένα χαρακτήρα στα σύγχρονα οχήματα. Αντίθετα, σε πολλά παλιά είναι η προσωπικότητα που τα κάνει ξεχωριστά και τελικά ακόμα ποθητά μετά από 56 χρόνια.


Δεν είναι εύκολο να το βάλεις με λέξεις, να μιλήσεις για τον τρόπο που δουλεύουν οι κινητήρες τους, που κυλούν οι τροχοί τους. Υπάρχει μια γοητεία, που σε δεσμεύει, που σε ορίζει.


Κάτι παρά πάνω από νοσταλγία.

................