O Carlos Sainz, το Dakar, και το WRC (28.01.2010) PDF Print E-mail

Λίγα 24ωρα μετά την επιστροφή στη Μαδρίτη, έπειτα από την μεγάλη περιπέτεια και την νίκη του στο 32ο Dakar, ο Carlos Sainz μίλησε για την τελευταία του επιτυχία στην Λατινική Αμερική, στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλυ. Αναφέρθηκε ακόμα, στα δικά του σχέδια για το μέλλον, αλλά και στην άλλη μεγάλη του αγαπημένη, τη Ρεάλ Μαδρίτης.


- Carlos, καλημέρα και συγχαρητήρια για την νίκη σου στο 32ο Dakar.

- Ευχαριστώ πάρα πολύ

- Μετά την ατυχία της περσινής χρονιάς, είχες την αίσθηση ότι η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί, ειδικά τις τρεις τελευταίες μέρες, όταν η πίεση του Nasser Al Attiyah ήταν μεγάλη;

- Λοιπόν, …όχι πραγματικά. Ο αγώνας πήγε πολύ καλά για εμάς. Μετά την 3η μέρα βρεθήκαμε επικεφαλής, γνωρίζαμε ότι είχαμε ένα πολύ καλό αυτοκίνητο και δεν αντιμετωπίζαμε μηχανικά προβλήματα. Αν δεν κάναμε κάποιο λάθος, δεν είχα το φόβο ότι θα επαναλαμβανόντουσαν τα περσινά.

- Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον; Αν η Volkswagen εισέλθει στο WRC, οι δικές σου προθέσεις ποιες θα είναι.

- Νομίζω ότι η θητεία μου, εννοώ ως οδηγός, στο WRC έληξε. Ίσως κάνω έναν αγώνα, έτσι για το κέφι μου, αλλά επίσημη ολοκληρωτική εμπλοκή την αποκλείω. Αν τώρα η VW εμπλακεί, ίσως θα μπορούσα να την βοηθήσω με την εμπειρία μου από άλλο πόστο.

- Πέτυχες την πρώτη σου νίκη στο WRC τον Μάιο του ’90 στο ράλυ «Ακρόπολις». Από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Τι νομίζεις ότι έχει επιβραδύνει την εξέλιξη του θεσμού;

- Έχει περάσει πολύς καιρός, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Ίσως θα έπρεπε να επιστρέψει στις ρίζες του. Ίσως πάλι τα αυτοκίνητα δεν είναι πια τόσο θεαματικά. Η αλήθεια είναι ότι πολλά μπορούν να εφαρμοστούν, πολλά μπορούν να αλλάξουν, ώστε οι αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλυ να γίνουν πιο ενδιαφέροντες για τους κατασκευαστές.

Με τον Fernando Alonso και τις συζύγους τους

- Είσαι ο πρώτος Ισπανός παγκόσμιος πρωταθλητής ράλυ και ο πρώτος Ισπανός νικητής του Dakar στον αγώνα των αυτοκινήτων. Την ίδια στιγμή ο συμπατριώτης σου, Fernando Alonso μετρά ήδη δύο παγκόσμιους τίτλους στην F1. Ποιο να είναι άραγε το μυστικό των Ισπανικών επιτυχιών;

- Ναι είναι σωστά αυτά. Η Ισπανία είναι ψηλά, είναι δυνατή στα μότοσπορ. Ίσως επειδή υπάρχει μια μέριμνα για όσους συμμετέχουν σε κορυφαίο επίπεδο. Άλλο τόσο σημαντική είναι η δουλειά που γίνεται στη βάση του αθλήματος, ώστε να υπάρχει η πρόνοια ότι τα νέα παιδιά που ασχολούνται με κάθε μορφή του μότοσπορ, θα πάρουν τις ευκαιρίες ώστε να δείξουν τι αξίζουν.

- Οι στατιστικές δίνουν στον S. Loeb τον τίτλο του πιο πετυχημένου οδηγού του WRC. Είναι έτσι ή μήπως ο Γάλλος είχε και την τύχη να έχει μια κορυφαία ομάδα στα μέτρα του;

- O Loeb, είναι σίγουρα πολύ – πολύ καλός οδηγός, σαφώς ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών. Αξίζει οτιδήποτε έχει επιτύχει.

Από το rally Κύπρου του 2002 με Focus και τον Luis Moya

- Τι νομίζεις ότι θα καταφέρει ο K. Raikkonen φέτος στο WRC;

- Είμαι βέβαιος ότι είναι πολύ ταλαντούχος. Τώρα σε επίπεδο WRC, πρέπει να εργαστεί σκληρά, πρέπει να μάθει να κάνει σωστές σημειώσεις. Θα έχει το μειονέκτημα της έλλειψης εμπειρίας, ότι δεν ξέρει δηλαδή τους αγώνες. Αλλά από την άλλη έχει το πλεονέκτημα ότι θα οδηγήσει C4 που είναι ένα κορυφαίο αυτοκίνητο. Πιστεύω ότι θα είναι ψηλά, αλλά το θέμα είναι πόσο κοντά θα βρίσκεται στους κορυφαίους συνδυασμούς.

- Το σχόλιο σου για την επιστροφή του M. Schumacher στην F1;

- Είναι καλό για την F1. Είναι σπουδαίος οδηγός, πηγαίνει σε μια μεγάλη ομάδα, είμαι σίγουρος ότι είναι πεπεισμένος ότι το αυτοκίνητο του μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Ανυπομονώ να τον δω απέναντι στους Alonso, Hamilton Button.

- Πέτυχες την πρώτη σου νίκη στην Ελλάδα το ’90. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα σκοράρισες τους τελευταίους σου πόντους στο θεσμό πάλι στην πατρίδα μας. Τρέφεις κάποια ιδιαίτερα συναισθήματα για τον τόπο αυτόν;

- Οπωσδήποτε έχω πολύ καλές εμπειρίες από την Ελλάδα. Σημείωσα καλές επιδόσεις εκεί, έκανα καλές φιλίες, έχω όμορφες αναμνήσεις, πέρασα καλά.

- Η Βασίλισσα Ρεάλ βρίσκεται έξι πόντους πίσω από την Μπαρσελόνα. Τι βλέπεις να γίνεται στη συνέχεια;

- Ναι βρισκόμαστε πίσω, αλλά θα βελτιώσουμε το παιχνίδι μας και μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος θα παλέψουμε για τον τίτλο.

- Θα συμμετάσχεις στο Dakar του 2011;

- Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω. Θα δούμε τις προθέσεις της VW, θα σκεφτούμε, θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε.

- Πως φαντάζεσαι τη ζωή σου δέκα χρόνια αργότερα;

- Υποθέτω ότι θα βρίσκομαι ακόμα κάπου στο μότοσπορ, θα ευχαριστιέμαι τη ζωή μου, αλλά πάνω από όλα θα ήθελα να έχω καλή υγεία.

- Carlos, ευχαριστώ πολύ, να πάνε όλα όπως επιθυμείς.

- Ευχαριστώ, επίσης