The reader (15.01.2009) PDF Print E-mail

Tο βιβλίο κυκλοφόρησε το 1995 με τίτλο «Der Vorleser». Ήταν μια σχεδόν αυτοβιογραφικού τύπου νουβέλα από τον συγγραφέα Bernhard Schlink. Δεκατρία χρόνια αργότερα η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου, με τίτλο «the reader» έκανε πρεμιέρα στις Η.Π.Α. Στις 8 Ιανουαρίου βγήκε στις Ελληνικές αίθουσες ως «Σφραγισμένα χείλη» .

Είναι μια άκρως συγκινητική ιστορία σκηνοθετημένη από τον Stephen Daldry (Billy Elliot 2000, Hours 2002) που δεν φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις, δεν επιθυμεί να προσφέρει λύσεις.

Εγείρει όμως σημαντικά ερωτήματα, σφυροκοπεί με τρόπο ανελέητο τη δικαιοσύνη, την ηθική, την ίδια την αλήθεια και δημιουργεί αντίστοιχα αδιέξοδα.

Οι ευσυγκίνητοι θα χρειαστεί να σκουπίσουν μερικές φορές τα ζυγωματικά τους, η να περιμένουν στις θέσεις τους μέχρι να στεγνώσουν τα δάκρυά τους.

Η παραγωγή αποτελεί μια ηχηρή απάντηση για το τι μπορεί να κάνει ο καλός κινηματογράφος. Δεν είναι μόνον οι εξαιρετικές ερμηνείες από την Kate Winslet, (που σε μια περίοδο ωριμότητας αποκτά το πυρετικό βλέμμα της Susan Sarandon) τον Ralph Fiennes, τον αποκαλυπτικό 18άρη David Kross, τον μοναδικό Bruno Ganz (τέσσερα χρόνια μετά το ρεσιτάλ ως Fuhrer στο Untergang) και βέβαια την Lena Olin (18 χρόνια μετά το Havana). Δεν είναι επίσης μόνο τα προσεγμένα σκηνικά και τα αντικείμενα εποχής που με τόση επιμέλεια οριοθετούν το περιβάλλον, είναι και η ίδια η ιστορία που ξετυλίγεται μέσα από όλα αυτά και μας κάνει να φαινόμαστε απροστάτευτοι, αθωράκιστοι στις κομβικές αλήθειες.

Το έχει πει και ο Ερρίκος Ίψεν. «Τα ανθρώπινα όντα δεν θα άντεχαν χωρίς τα ζωτικά ψεύδη».

Σε κάθε περίπτωση είναι μια ταινία που αξίζει κάποιος να δει, αξίζει να συγκινηθεί, αξίζει να χαρεί, αξίζει να μελαγχολήσει και βέβαια να σκεφτεί ότι περισσότερη τόλμη δεν θα έβλαπτε και τόσο...