Πιθανά ή απρόσμενα; - (Δευτέρα 24 Αυγούστου 2026) PDF Print E-mail

Βρισκόμαστε στο δεύτερο τέταρτο του 21ου αιώνα. Υπάρχουν πράγματα που περιμένεις να ακούσεις ή να δεις.


Υπάρχουν και άλλα που ανήκουν στην σφαίρα του απίθανου.

Όπως  ότι μείζον θέμα εδημιουργήθη εις τους κόλπους της ελληνικής Εκκλησίας, έγινε μάλιστα λόγος περί «πραξικοπήματος». Αιτία, η απόφαση του μητροπολίτη της νήσου των Φαιάκων όπως επισκεφθεί την Μόσχα, μεταφέροντας για προσκύνημα, την Δεξιά Χείρα του Αγίου Σπυρίδωνος. Τούτο δε, παρά το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Μόσχας δεν μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Μεγάλη επίσης έντασις εσημειώθη μεταξύ υπουργού της κυβερνήσεως και αντιπολιτευόμενης βουλεύτριας για την εν Ελλάδι συμπεριφορά ηλικιωμένης Αμερικανίδας κυρίας που συχνά αναφέρεται ως ιέρεια της ποπ μουσικής, τίτλο που πιθανότατα κατείχε όταν τις τύχες του τόπου όριζε ο πατήρ του σημερινού πρωθυπουργεύοντος.

Κοινά σημεία στη επιλογή των νέων ανώτατων διπλωματικών υπαλλήλων στη χώρα μας έχουν οι επιλογές των Η.Π.Α. και του Ισραήλ. Έτσι λοιπόν οι προηγούμενοι αντικαταστάθηκαν με πρέσβειρες κοντινής μάλιστα εμφανίσεως οι οποίες δεν ανήκουν στο διπλωματικό σώμα. Η μεν κ. Κ. Guilfoyle (Η.Π.Α.) έχει υπάρξει βοηθός εισαγγελέας και συμπαρουσιάστρια σε τηλεοπτική εκπομπή, η δε κ. Ρ. Yannay (Ισραήλ) είναι δικηγόρος, στρατηγική σύμβουλος, εξ εωνύμων του Ισραηλινού πρωθυπουργού και αδελφή του επιχειρηματία Ofer Yannay, ιδιοκτήτη μεταξύ άλλων της Χαποέλ Τελ Αβιβ..

Υφίσταται μεγάλη φροντίδα και αντίστοιχη επιμέλεια για την διαφήμιση της χώρας στο εξωτερικό, την προβολή της μοναδικότητάς της ως τουριστικό προορισμό. Από τα ανώτατα κλιμάκια της κυβερνήσεως μέχρι τους επαγγελματίες του είδους που επιχειρηματολογούν αναλόγως. Το ότι σε μια δεκαετία στην ελληνική πρωτεύουσα, διπλασιάστηκαν οι τιμές στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, την ώρα που παραμένει φθηνή για τους επισκέπτες αλλά ακριβή για του κατοίκους, δεν απασχολεί ιδιαιτέρως.

H μετάλλαξη των παραδοσιακών πανηγυριών της ελληνικής επαρχίας έχει ιδιαίτερο κοινωνιολογικό ενδιαφέρον. Οι καλλιτέχνες φθάνουν πλέον έφιπποι και ερμηνεύουν έφιπποι, ανυψωτικά μηχανήματα μεταφέρουν παλέτες με πιάτα για σπάσιμο, ενώ χρησιμοποιούνται και για να λούζουν με άνθη την ερμηνεύτρια. Όταν δε, τα πιάτα προς σπάσιμο τελειώσουν, οι πανηγυρίζοντες ξηλώνουν είδη υγιεινής και τα κομματιάζουν. Από κοντά τα φωτορυθμικά και τα 10.000 βαττ που έλεγε και ο σχωρεμένος ο Τζιμάκος.