Χριστούγεννα & Χρέη – Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024 PDF Print E-mail

Ένα από επιχειρήματα που προτάσσουν οι υπερασπιζόμενοι το τρέχον κυβερνητικό έργο, είναι το φαινόμενο πως τα εορταστικά τριήμερα δεν υπάρχει διαθέσιμο κατάλυμα σχεδόν σε όλη την επικράτεια, γεγονός που αποδεικνύει έμμεσα έστω την οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Το αυτό και για τη διαθεσιμότητα στα δρομολόγια των βαποριών, αεροπλάνων κλπ.  Θεωρητικά η υπόθεση αυτή έχει ισχυρά ερείσματα, καθότι  μας αφηγείται ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει την δυνατότητα να ξοδέψει κάποιο σοβαρό ποσό για ταξίδια, διακοπές, διασκέδαση κλπ, συνεπώς τα οικονομικά μας γενικώς οδεύουν αισιόδοξα.


Στην πράξη όμως, τι συμβαίνει; Μια πρώτη απάντηση έρχεται από τον ιστότοπο της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης ο οποίος ανάρτησε την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Τι μας είπε λοιπόν, η εν λόγω έκθεση χθες;

Κατ’ αρχάς ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο συνεχίζουν να αυξάνονται σταθερά με αποτέλεσμα να διογκωθούν κατά 2,4 δισ. ευρώ μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Έφθασαν έτσι στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου τα 108,5 δισ. Πρώτη επισήμανση: Από αυτά τα 108,5 δις., τα 26,3 θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης. Έχουν χαθεί οριστικά και αμετάκλητα. Δεύτερη επισήμανση: Από το σύνολο των θεωρητικά εισπράξιμων χρεών, δηλαδή από τα υπόλοιπα 82,2 δισ., μόλις τα 3,6 βρίσκονται σε ρύθμιση, τουτέστιν το 4,4%.

Ο Φ.Π.Α. και οι φόροι εισοδήματος αποτελούν τις βασικότερες πηγές διεύρυνσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων, ενώ το 30% του συνολικού χρέους αφορά σε πρόστιμα τα οποία εμφανίζουν και τα χαμηλότερα ποσοστά εισπραξιμότητας.

Το 64% των νέων οφειλών (6,7 δισ.) που δημιουργήθηκε στο εννεάμηνο τρέχοντος έτους, προέρχεται από δύο κατηγορίες φόρων: τον ΦΠΑ (2,5 δισ.) και τον φόρο εισοδήματος (1,7 δισ.).

Στην εφορία χρωστούν 3.926.439 οφειλέτες μειωμένοι κατά 86.699 πρόσωπα σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Προσοχή όμως, διότι η μείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι μειώθηκαν κατά 112.459 τα πρόσωπα που οφείλουν έως 500 ευρώ. Αντιθέτως, αύξηση του αριθμού των οφειλετών καταγράφεται σε υψηλότερες οφειλές, με την μεγαλύτερη κατά 17.816 πρόσωπα να εντοπίζεται στην κατηγορία μεταξύ 10.000 και 100.000 ευρώ.

Τούτα, ανάμεσα σε αρκετά άλλα στο ίδιο μοτίβο, αναγράφονται και ασφαλώς σε μια ευρύτερη εκτίμηση, θα πρέπει να συνυπολογισθούν τα χρέη ιδιωτών σε ασφαλιστικά ταμεία και τραπεζικά ιδρύματα τα οποία βαίνουν αυξανόμενα ωσαύτως.

Παρομοίως και με το Δημόσιο χρέος το οποίο σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο τέλος του περασμένου Ιουνίου διαμορφώθηκε στο ποσό των 407,059 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 537 εκατ., σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 που είχε διαμορφωθεί σε 406,522 δισ. Σε ένα εξάμηνο 537 εκ. ευρώ, μεγαλύτερο. Αν κάνουμε την αναγωγή στη δρσχμή το γινόμενο θα αγγίξει τα 183 τρισεκατομμύρια. Σε ένα εξάμηνο.

Ευχές για όμορφες γιορτές, καλή τύχη στην προσπάθεια εύρεση καταλύματος και να 'χουμε την υγεία μας, ώστε να καταβάλουμε χρέη.