Δια νόμου – (Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019) PDF Print E-mail

Ζοφερά ενδιαφέρουσα, η είδηση που κατέφθασε από την, υπό τον Όρμπαν, Ουγγαρία. Μια νέα νομοθεσία, ενώ περιορίζει το χρόνο μετάδοσης ειδήσεων στα 45 λεπτά, προβλέπει την αύξηση του ποσοστού των τηλεοπτικών προγραμμάτων με περιεχόμενο tabloid.


Η κρατική Ουγγρική τηλεόραση και τα δυο τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, θα προβάλλουν σε ποσοστό 35% του συνολικού προγράμματός τους, ειδήσεις που σκοπό έχουν να εντυπωσιάσουν ή να σοκάρουν καθώς παρουσιάζονται με τη χρήση γραφικών, μουσικής και ειδικών εφέ.

Πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, για το θεσμοθετημένο και πολιτισμένο τμήμα της υφηλίου, τούτος ο νόμος. Ο Ούγγρος νομικός, εξειδικευμένος σε θέματα media, Γκάμπορ Πολιάκ, δήλωσε περί του νέου νόμου:

«Δεν υπάρχουν δικαιολογημένα κίνητρα πίσω από την απόφαση. Η πρόθεση είναι ξεκάθαρη: το κοινό να έχει πρόσβαση σε λιγότερες ειδήσεις και μάλιστα στα ενημερωτικά προγράμματα θα εντάσσονται περισσότερες ειδήσεις εντυπωσιασμού ή που θα αφορούν εγκλήματα. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέλει οι πολίτες να βλέπουν λιγότερες ειδήσεις ώστε να έχουν λιγότερη γνώση του τι γίνεται στον κόσμο».

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση κατάργησε διάταξη που απαγόρευε ένας επιχειρηματίας να είναι ιδιοκτήτης περισσότερων του ενός ραδιοσταθμού. Ο αναλυτής Ντάνιελ Τζάλαϋ σχολίασε: «Στο παρελθόν υπήρχαν πολλοί ραδιοσταθμοί που ανήκαν σε εταιρείες βιτρίνες και από πίσω βρισκόταν κάποιος ολιγάρχης. Πλέον μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Διαβρώνεται ο πλουραλισμός και αυξάνεται η πολιτική επιρροή μιας πλευράς.»

Άκρως ανησυχητικές εξελίξεις, για έναν λαό που κουβαλάει στις ιστορικές του αποσκευές, το τραύμα του Φθινοπώρου του ’56.