Dennis Hopper [1936 – 2010]. (30.05.2010) PDF Print E-mail

In memoriam

Μοιράστηκε το ίδιο σπίτι με τον Elvis Presley, έπαιξε δίπλα στον James Dean και τον John Wayne, πρωταγωνίστησε μαζί με τον Marlon Brando και τον Jack Nicholson, σκηνοθέτησε τον Sean Penn και τον Robert Duval, ενώ δέχτηκε σκηνοθετικές οδηγίες από τον Francis Coppola και τον David Lynch .

Ο Dennis Lee Hopper ήταν, είναι κομμάτι ιστορίας της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Hollywood.

Ζωή πληθωρική, με πέντε γάμους, πέντε διαζύγια, τέσσερα παιδιά, (δεν έχει παιδί από το δεύτερο γάμο του διότι διήρκεσε μια εβδομάδα) και δύο εγγόνια.

Έγινε ευρύτερα γνωστός το καλοκαίρι του ’69 όταν η κόστους 340.000$ παραγωγή Easy rider όπου σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε μαζί με τους Peter Fonda (ο οποίος ήταν και παραγωγός) Jack Nicholson έφερε τα επόμενα τρία χρόνια, κέρδη 60.000.000 $.

Δέκα χρόνια αργότερα, σημαντική ήταν και η παρουσία του στο Apocalypse now, που φιλμάρισε ο Coppola στις Φιλιππίνες , ενώ εξ’ ίσου διακριτή ήταν και η ερμηνεία του στο Blue Velvet, όπου λέγεται πως όταν διάβασε το σενάριο επικοινώνησε με τον David Lynch, λέγοντας του: «Πρέπει να με αφήσεις να παίξω τον Frank Booth (του σαδιστή γκάνγκστερ που παίζει δίπλα στην εύθραυστη Isabella Rosselini) διότι εγώ είμαι ο Frank Booth». O Lynch δεν του χάλασε το χατήρι…

 

Oι σχέσεις του με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ ήταν μακρές και θυελλώδεις. Σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone ήταν: «από τους πιο περίεργα εθισμένους του Hollywood, στα ναρκωτικά ». Το 1983, τρία χρόνια πριν το γύρισμα του Blue Velvet, μπήκε σε πρόγραμμα απεξάρτησης αφού είχε περάσει μια εικοσαετία μέσα σε αυτά.

Κάθε άλλο παρά «εύκολος», χαρακτήρας - συνεργάτης υπήρξε και φωτογράφος, συγγραφέας, ποιητής, ενώ έπαιξε και σε 140 επεισόδια διάφορων τηλεοπτικών σειρών.

Στις 28 Μαρτίου του τρέχοντος έτος, και ενώ είχε διαγνωσθεί η ασθένεία του, τιμήθηκε η ευρύτερη καλλιτεχνική προσφορά του καθώς έγινε το υπ’ αριθμ. 2.403 αστέρι, στην περίφημη Hollywood Walk of Fame. Παραβρέθηκε και ο ίδιος ανάμεσα στα μέλη των οικογενειών του, και τους φίλους του, εμφανώς εξασθενημένος, καθώς το σωματικό του βάρος ήταν λιγότερο από 50 κιλά. Του έμεναν δύο μήνες ζωής.

Εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο, χθες, Σάββατο 29 Ιουνίου, από επιπλοκές του καρκίνου του προστάτη.

Οι ήρωες που υποδύθηκε όμως, θα ζήσουν εις το διηνεκές της ιστορίας της 7ης τέχνης.