Αίας & Αργώ - (Τετάρτη 18 Απριλίου 2018) PDF Print E-mail

Φλεβάρης του ’73. Η καλύτερη ποδοσφαιρική ομάδα της Ευρώπης εκείνης της εποχής, ο Άγιαξ από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας, έρχεται για δυο φιλικά παιχνίδια στην Ελλάδα. Στις 14 στην Τούμπα απέναντι στον Π.Α.Ο.Κ. και στις 16 στο Καραϊσκάκη με  αντίπαλο τον Ολυμπιακό.


Η Ολλανδική ομάδα, έχει δυο συνεχείς κατακτήσεις του κυπέλλου Πρωταθλητριών, που σήμερα αποκαλείται Champions League. Την πρώτη στις 2 Ιουνίου του ’71 με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό του Φέρεντς Πούσκας στο παλιό Wembley των δυο πύργων και την δεύτερη την τελευταία μέρα του Μαΐου του ΄72, που φιλοδώρησε επίσης με δυο τεμάχια την Ίντερ στο Ρότερνταμ. Στον πάγκο των Ολλανδών κάθεται ο Στέφαν Κόβατς, ο οποίος  συνεχίζει και αξιοποιεί το δόγμα του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου που έφερε ο Ρίνους Μίχελς.

Στο πρώτο παιχνίδι μέσα στην κατάμεστη Τούμπα οι δυο ομάδες έρχονται ισόπαλες, αλλά είναι γενική η εντύπωση πως ο Άγιαξ παίζει σε αυτό που περιγράφουμε στις μέρες μας ως σέιφ μόουντ. Μολοντούτο γεμίζει και το Καραϊσκάκη, όπου ο Ολυμπιακός θα γνωρίζει την ήττα με 2 – 1. Πελώριο αστέρι των Ολλανδών ο Johan Kruyff, ο οποίος θα αποχωρήσει και στα δύο παιχνίδια πριν το πρώτο ημίωρο.

Πριν την έναρξη του αγώνα, οι δύο αρχηγοί θα φωτογραφηθούν ανάμεσα στο διαιτητικό τρίο με φόντο τις γεμάτες κόσμο κερκίδες. Ο Ολλανδός τρεισήμισι  μήνες αργότερα θα σηκώσει και το τρίτο του Πρωταθλητριών στο Βελιγράδι κόντρα στις ασπόμαυρες φανέλες της Vecchia Signora.  Στο τέλος της σεζόν, στα 26 του χρόνια  θα αφήσει το νεφοσκεπές Άμστερνταμ για την ηλιόλουστη Βερκελώνη, συνεχίζοντας μια μοναδική καριέρα, με το 14 στην πλάτη.

Ο Έλληνας πριν κλείσει τα 22 του χρόνια, έχει τη βαριά ερυθρόλευκη φανέλα με το 10, είναι αρχηγός στην ομάδα του λιμανιού και όλα προμηνύουν μια λαμπρή καριέρα. Στο ελληνικό πλαίσιο το κατάφερε. Τρία πρωταθλήματα και τρία κύπελλα με την ομάδα του Πειραιά είναι σπουδαία συγκομιδή.

Θεωρείται βέβαιο όμως, ότι μπορούσε πολύ περισσότερα. Το πλούσιο ταλέντο που τον προίκισε η φύση θα είχε ευδοκιμήσει σε πολύ ανώτερα επίπεδα αν είχε καλλιεργηθεί σε χώρα με άλλη ποδοσφαιρική κουλτούρα. Ίσως και στο επίπεδο του εικονιζόμενου δεξιά του εκείνo το απόγευμα του Φλεβάρη. Ίδιας περίπου σωματοδομής, αδύνατοι, ταχείς, με απρόσμενη ντρίπλα, έφερναν στο γήπεδο το θέαμα και την μαγεία που ποθούσε ο θεατής. Ήταν ο λόγος να αγοράσεις εισιτήριο, ήταν η αιτία να κάτσεις στις παγωμένες τσιμεντένιες κερκίδες.

Ο Κρόιφ ξεκίνησε και διέπρεψε σε μια ομάδα που έφερε ως όνομα τον Έλληνα μυθικό ήρωα, Αίαντα τον Τελαμώνιο, ο οποίος ύφανε τον μύθο του στην εκστρατεία της Τροίας. Ο Δεληκάρης ξεκίνησε την καριέρα του στο Αργοναύτη Πειραιά, που ως έμβλημα είχε την Αργώ, άλλο ένα λαμπρό και αλληγορικό κομμάτι της πλούσιας ελληνικής μυθολογίας.

Ο Κρόιφ έκλεισε τον κύκλο του ως ποδοσφαιριστής το ’84 στα 37 του χρόνια, στην μεγάλη αντίπαλο του Άγιαξ την Φέγιενορντ. Ο Δεληκάρης το ’82 στα 30 του, ενώ ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που πήρε μεταγραφή από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό. Δεν αποκάλυψε ποτέ γιατί σταμάτησε τόσο νωρίς.

Ο Κρόιφ συνέχισε στο χώρο ως προπονητής, δρέποντας διακρίσεις στο ανώτατο επίπεδο, ζώντας μια ανάλογη ζωή. Ο Δεληκάρης εξαφανίστηκε από το ποδόσφαιρο, από τα φώτα της δημοσιότητας, βιώνοντας και μεγάλα προβλήματα οικονομικού περιεχομένου.

Εκείνη την Παρασκευή της 16ης του Φεβρουαρίου του ’73, οι δυο νέοι ποδοσφαιριστές, βρέθηκαν για πρώτη και τελευταία φορά αντίπαλοι έστω και σε φιλικό παιχνίδι. Το μέλλον ήταν δικό τους γεμάτο από υποσχέσεις που σπανίως μοιράζονται από την τράπουλα της τύχης.

Ο Κρόιφ θα εγκαταλείψει τα εγκόσμια τον Μάρτιο του ’16, στα 68 του μετά από αρκετές περιπέτειες με την υγεία του. Ο Δεληκάρης λέγεται ότι μετά τα οικονομικά πλήγματα που δέχτηκε οδηγούσε ταξί για να εξασφαλίσει τον επιούσιο. Στην μοναδική του δημόσια εμφάνιση το ‘05, δήλωσε πως ήταν λάθος κίνηση η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό.

Πέντε μέρες μετά το παιχνίδι, την 21η Φεβρουαρίου, άρχιζε στην Ελλάδα, η πιο μαζική και έντονη αμφισβήτηση του καθεστώτος, με την πρώτη κατάληψη της Νομικής σχολής.

Τέλος, 44 χρόνια μετά από εκείνο το φιλικό, Φλεβάρης ήταν πάλι, έχασε την μάχη με τον καρκίνο, στα 73 του, ο Πητ Κάιζερ, αρχηγός στον Άγιαξ, μετά την αποχώρηση του Κρόιφ στην Βαρκελώνη. Παρών σε όλους τους τελικούς στο Πρωταθλητριών, παρών και στο Καραϊσκάκη όπου σκοράρισε στο 5' το 0 -1. Αριστερό εξτρέμ που αρκετοί τον θεωρούσαν ισάξιας ποδοσφαιρικής αξίας με τον Κρόιφ.

Johan Kruyff (1947 - 2016)                                                          .Piet Keizer (1943 - 2017)