O Γιούρι και οι Καρυάτιδες - (Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018) |
Στις 12 Απριλίου του ’61, η ανθρωπότητα άνοιξε τις πύλες του διαστήματος. Κολοσσιαία ποσά ξοδεύτηκαν, χιλιάδες άνθρωποι εργάστηκαν για αυτό, αλλά ένα όνομα μένει ανεξίτηλα καρφωμένο στον ουράνιο θόλο. Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν (Юрий Алексеевич Гагарин στην γλώσσα του). Ακριβώς δέκα μήνες μετά το πρωτοποριακό εγχείρημα του, στις 12 Φεβρουαρίου του ’62, σαν σήμερα πριν 56 χρόνια, αυτός o κάτοχος του ανώτατου Σοβιετικού μεταλλίου ανδραγαθίας, ο Κολόμβος του Διαστήματος όπως χαρακτηρίστηκε, ήρθε, στο πλαίσιο της περιοδείας του ανά τον κόσμο, στην Αθήνα. Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού τον υποδέχτηκε ένα πολύ μεγάλο και αντίστοιχα θερμό πλήθος, με την περιέργεια να αντικρίσει τον άνθρωπο που ξεπέρασε τα σύνορα του πλανήτη. Ο Αθηναϊκός λαός παρέμεινε ένθερμος σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης του Σοβιετικού κοσμοναύτη. Από την θριαμβευτική πορεία του από το Ελληνικό προς το κέντρο της πόλης, πάνω σε μαύρη ανοιχτή Cadillac, η οποία ήταν διακοσμημένη με κόκκινα γαρύφαλλα, έως το εκτός πρωτοκόλλου δείπνο στο Λιόπεσι (βλέπε Παιανία) όπου ο μύθος αναφέρει πως: «σε μια ταβέρνα με λίγα άτομα, έφαγε μανιωδώς κοκορέτσι, έκανε «παπάρες» στο λάδι της σαλάτας, τσούγκρισε και ήπιε πολύ κρασί....»
Εννοείται, πως στο οξυμένο πολιτικό κλίμα της εποχής δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις. Μην λησμονούμε ότι ζούμε σε ένα απόγειο του ψυχρού πολέμου. Έτσι ο φιλοκυβερνητικός, ή έστω αντικομμουνιστικός Τύπος θα σημείωνε: «Ευάριθμοι κομμουνισταί ιστάμενοι προ των προπυλαίων ήρχιζαν να κραυγάζουν ρυθμικά Ειρήνη Αμνηστία....»
Ο Γκαγκάριν από την μεριά του επισκέφτηκε τον πρωθυπουργό σε μια εγκάρδια συνάντηση όπως δείχνουν τουλάχιστον τα χαμόγελα της φωτογραφίας, αλλά και την Ακαδημία των Αθηνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αστεροσκοπείο, και τον Δήμο Αθηναίων, όπου χρίστηκε επίτιμος πολίτης. Δυο μέρες κράτησε η επίσκεψη και ακολούθως συνέχισε την παγκόσμια περιοδεία του, κομμάτι αναμφίβολα μιας ευρύτερης Σοβιετικής προπαγάνδας, σε μια χρονική στιγμή που είχε σαφώς την πρωτοβουλία των κινήσεων στην εξερεύνηση του διαστήματος από τις Η.Π.Α. Για τον μικρό το δέμας Σοβιετικό ήρωα, η χωρίς προηγούμενο προβολή και έκθεσή του, δεν ήρθε άνευ προβλημάτων. Τόσο στο οικογενειακό πλαίσιο, όσο και στη σχέση του με το αλκοόλ. Μολοντούτο κατάφερε να επαναποκτήσει ισορροπίες. Έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα, 18 μέρες μετά 34α γενέθλιά του, οι συνθήκες του οποίου παραμένουν ακόμα αδιευκρίνιστες στο σύνολό τους. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
|