Jean Claude Barreau Guillaume Bigot:Η ιστορία του κόσμου (21.03.2010) PDF Print E-mail

Είναι χρήσιμο αλλά και ευχάριστο να διαβάζεις τις ιστορικές απόψεις Ευρωπαίων επιστημόνων. Ο κάθε συγγραφέας ξετυλίγει το κουβάρι του παρελθόντος, σύμφωνα με τις ανησυχίες του, την ειδίκευσή του και ξεκλειδώνει κάθε πόρτα του παρελθόντος σύμφωνα με την ιδεολογία του.

Είναι δυο φορές πιο ευχάριστο αν η έκδοση είναι καλογραμμένη, καλομεταφρασμένη και αποδεικνύει τον κόπο όλων όσων ασχολήθηκαν.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η «Η ιστορία του κόσμου» των Jean Claude Barreau Guillaume Bigot (πρωτότυπος τίτλος: Toute lhistoire du monde: de la prehistoire a nos jour)

Τον πρόλογό τους οι συγγραφείς, τελειώνουν ως εξής:

 

«Το παρόν βιβλίο δεν απευθύνεται σε λογίους. Στόχος του είναι να αποτελέσει μια περίληψη της ιστορίας της ανθρωπότητας, μια στοιχειώδη σύνοψη, γεμάτη όμως από αναπάντεχους συσχετισμούς και αυθάδεις απορίες.

Ένα παραμύθι αληθινό, στο οποίο ο αναγνώστης θα βρει αμφισβητήσιμες ερμηνείες, αναμφισβήτητων γεγονότων. Απευθύνεται σε όλους, εκτός από τους επαγγελματίες ιστορικούς.»

Μετά από τόσο εύστοχη, ξεκάθαρη τοποθέτηση απομένει σε εμάς να το απολαύσουμε. Χρονικά, καλύπτει την απόσταση από τις παρυφές της ιστορίας έως τις μέρες μας και τα προβλήματά τους. Την παγκοσμιοποίηση, την 11η 9ου, το Παλαιστινιακό, τις λεπτές ισορροπίες και τόσα άλλα.