Μοτοσκόπηση '71 - (Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017) |
![]() |
![]() |
![]() |
Μισό, σχεδόν, αιώνα πίσω, η εικόνα της μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα, ήταν μια πολύ διαφορετική υπόθεση από την σημερινή. Το και «μηχανάκι» αποκαλούμενο δεν ήταν κάτι ιδιαίτερα δημοφιλές, φλερτάριζε με κάποιο περιθώριο, ενώ κάποιες φορές ήταν συνώνυμο με την ευρύτερη έννοια της αλητείας. Δεν λησμονούμε το επικίνδυνο της υπόθεσης και το χαρακτηρισμό: «σκοτώστρα».
Δανείζομαι την όχι και τόσο εύηχη έκφραση «αναντάμ παπαντάμ», προκειμένου να περιγράψω το πόσο παλιά είναι η σχέση ανάμεσα στην Honda και στους αδελφούς Σαρακάκη. Κραταιά εισαγωγική εταιρεία, αλλά και κατασκευαστική, τότε. Το '70, ο Τζέκος και ο Τάκης ήταν μεσήλικες, η επόμενη γενιά δεν είχε γεννηθεί, αλλά η Honda βρισκόταν και βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιό τους. Οι επιτυχίες στα Ελληνικά αγωνιστικά δρώμενα, δίνουν την πρώτη ύλη για την προβολή της φίρμας, καθώς και των πρωταγωνιστών.
Η αυτοκινητομάνα λεωφόρος Συγγρού της δεκαετίας του ’70, είχε χώρο και για μοτοσυκλέτες. Ιδρυτικό στοιχείο τόσο της μεταπολεμικής αυτοκινηταγοράς στον τόπο μας όσο και παρών με σοβαρές εγκαταστάσεις και πολλές αντιπροσωπείες, ο Ηλίας Καμμένος εισάγει και δίτροχα.
Όσοι μπολιάστηκαν με το μικρόβιο του trial την δεκαετία του ’70, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να γίνουν πελάτες του Κ. Αρβανιτάκη. Με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, απομακρύνεται από τις Ιαπωνικές ισχυρές, τότε, τάσεις και μας προσφέρει μια εικόνα της γκάμας της Ισπανικής Bultaco, της εταιρείας που ίδρυσε ο Francesc Xavier Bultó Marquès, στα τέλη της δεκαετίας του ’50.
Όταν ιδρύθηκε η Ducati στον μεσοπόλεμο, παρήγαγε βιομηχανικά εξαρτήματα, προτίστως πυκνωτές και λυχνίες στην αναπτυσσόμενη, τότε, βιομηχανία της ραδιομετάδοσης. Ήταν οι πατέντες του Αντριάνο Ντουκάτι, πού εν πρώτοις ώθησαν την εταιρεία.
Ιδού και τα πορτραίτα δεκαοκτώ Ελλήνων αναβατών, της πρώιμης μεταπολεμικής περιόδου. Δημοσιεύτηκαν στην ετήσια έκδοση auto σαλόνι ’71 της Hellenews. |