Αντώνης Βολάνης: Σημεία των καιρών - (Πέμπτη 19 Μαίου 2016) |
![]() |
![]() |
![]() |
Το πλήθος των Ελλήνων σχεδιαστών αυτοκινήτων που έκαναν διεθνή καριέρα είναι περιορισμένο. Ως εκ τούτου κάθε κουβέντα με κάποιον από αυτούς, είναι ενδιαφέρουσα και ουσιώδης. Συνομιλούμε με τον αρχαιότερο, ίσως, εκπρόσωπό τους, Αντώνη Βολάνη.
Έναν άλλο Βολάνη και έναν άλλο Αντώνη που τα αντίστοιχα ονοματεπώνυμά τους βρίθουν στα Ελληνικά τμήματα του χαώδους παγκόσμιου ιστού, δείγματα αναμφίβολα μιας τρέχουσας κουλτούρας.
Όπως περίπου συμβαίνει και με την οικογένεια του συζητητή μας. Ο παππούς (του) Αντώνης Βολανάκης, εκ Κρήτης φυσικά καταγόμενος, με αδέλφια ηγέτες Μακεδονομάχους, μετανάστευσε στη Γαλλία για ένα καλύτερο αύριο. Έγινε Βολάνης από μια τυχαία ανορθογραφία στα ταξιδιωτικά έγγραφα και το '39 λίγο πριν το ξέσπασμα της μεγάλης φωτιάς που άναψε ο Αδόλφος και οι όμοιοι Αλαμανοί του σε ολάκερο το σύμπαν, έστειλε το αγόρι του πίσω στην Ελλάδα για να γλυτώσει το μακελειό. Αυτό επεδίωξε. Μόνον που ο γυιός του και πατέρας του Αντώνη, o Γιώργος, πολέμησε και στο Αλβανικό μέτωπο και τον Απρίλη του επόμενου έτους όταν εισέβαλε η σιδερόφρακτη 6η στρατιά της Wermacht στην Ελλάδα. Επέζησε της θύελλας της Κατοχής, παντρεύτηκε, εργαζόταν στον Ο.Τ.Ε., ζούσε στην Θεσσαλονίκη, το '46 όταν ήρθε στο φως το πρώτο τους παιδί, ένα κοριτσάκι. Πάνω στο ζόφο του Εμφυλίου, μόλις τρεις μήνες μετά την δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου George Polk, εκεί που ζούσαν, στην νύμφη του Θερμαϊκού, γεννήθηκε ο Αντώνης τον Αύγουστο του '58, ακριβώς μια δεκαετία μετά τον άνθρωπο που γνώρισε και θαύμασε αργότερα, ως σχεδιαστή, τον Giorgetto Giugiaro. Τέσσερα χρόνια μετά την γέννησή του, η οικογένεια Βολάνη, εγκαταλείπει την Ελλάδα και μετοικίζει στη Γαλλία, στο Παρίσι, δίπλα στον παππού. Έτσι αρχίζει το αμιγώς Ευρωπαϊκό κομμάτι της οικογένειας και η ξεχωριστή πορεία του Αντώνη. Φοιτά σε Τεχνικό Λύκειο. Στα 14 του παρακολουθεί από κοντά, ζωντάνα την μεγάλη περιπέτεια των 24 ωρών στο Le Mans. Επισκέπτεται την έκθεση των Παρισίων και εκεί μπολιάζεται. Καταλαβαίνει ότι αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή του είναι να σχεδιάζει αυτοκίνητα. Οι καθηγητές του, αντιλαμβάνονται ότι το παιδί έχει χάρισμα και στα 18 του χρόνια, μόλις ολοκληρώνει τις εγκύκλιες σπουδές, τον στέλνουν συστημένο για ένα χρόνο στη Renault. Στην κρατική τότε εταιρεία, εξ' ού και Ρεζί, εργάζεται για 12 μήνες επ' αμοιβή περνώντας απ' όλα στα στάδια της παραγωγής, βλέποντας και μαθαίνοντας. Εκεί τον βρίσκει ο διαβόητος Μάης του ’68. - Πέστε μου ότι ήσαστε τότε κι εσείς, στα 20 σας χρόνια, παρών στην εξέγερση του παρισινού Μάη, εκεί στο Quartier Latin; ρωτώ με την συνήθη επαναστατική μου αφέλεια. Τα επόμενα τρία χρόνια θα τα περάσει στην Peugeot αλλά η πιο επαναστατική περίοδος της ζωής του έρχεται όταν μετακομίζει στην Matra.
- Ποιος ήταν εκείνος που σας βοήθησε περισσότερο στην επαγγελματική σας καριέρα; Έρχεται το ερώτημα Είχαμε μπροστά μας έναν άνθρωπο με Ελληνικές ρίζες και Γαλλική κουλτούρα. Έναν ήρεμο, ευγενή χαρακτήρα που δυσκολευόμουν να αντιληφθώ πόσο Ρωμιός και πόσο Γκολουά είναι. Μιλούσε τα Ελληνικά με Γαλλική προφορά και με τρόπο Σαλονικιότικο (τον είπα). Ένα μείγμα απολύτως πρωτότυπο. Τις δύσκολες λέξεις τις ξεφούρνιζε στα Γαλάτικα. Η συμπεριφορά του ήταν ζεστή, ανθρώπινη. Μεσογειακή. Κοίταξα για λίγο έξω από τα ανοίγματα του έκτου ορόφου του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου. Ένα δάσος από κεραίες, ηλιακούς θερμοσίφωνες, στεφάνωνε το αίσχος της αστυφιλίας. Ένα πελώριο σχεδιαστικό ολοκαύτωμα, μια κόλαση για το λεπτεπίλεπτο γούστο των σχεδιαστών. Στο βάθος μια κουκκίδα ανάσας. Το εκκλησάκι του Αη Γιώργη πάνω στο λόφο του Λυκαβηττού. Και μόνον αυτό, ήταν ικανό να αναδείξει για μια ακόμα φορά τούτον τον τόπο. |