Τέσσερα ιστορικά καταστήματα – Σαββάτο 21 Νοεμβρίου 2015 - Ιαβέρης Ε.Π.Ε. PDF Print E-mail
Article Index
Τέσσερα ιστορικά καταστήματα – Σαββάτο 21 Νοεμβρίου 2015
Σ. Ζαλμάς Ε.Π.Ε.
Ιαβέρης Ε.Π.Ε.
Γ. Μοσχούς Ε.Π.Ε.
Αυτοκίνησις Α.Ε.
All Pages

Ιαβέρης Ε.Π.Ε. (Μιχαλακοπούλου 131)


Δεν νομίζω ότι ο Τάσος Μαρκουίζος διεκδίκησε ποτέ φανατικά την ιδιότητα του επιχειρηματία. Το προσπάθησε βέβαια, συμβλήθηκε  στα μικράτα του με τον Γ. Ευγενίδη στο κατάστημα που υπήρχε στο 131 της Μιχαλακοπούλου. Σχεδόν ταυτόχρονα, είχε καταφέρει να μας σηκώσει στα ακροδάκτυλα των ποδιών μας, όταν σε εκείνη την παρθενική του εμφάνιση στο Τατόι (2 Αυγούστου του '71), στον αγώνα των νέων βγήκε στην ευθεία, στον πρώτο γύρο, μπροστά από όλη την αγέλη. Οδηγούσε ένα πορτοκαλί ΤΤ και και είχε αφήσει πίσω του την GTA, την 911 και άλλα 20 αυτοκίνητα. Έμεινε εκεί, μπροστά, μέχρι που εγκατέλειψε από λάστιχο.

Tο κατάστημα ξεκίνησε σαν εμπορία αυτοκινήτων,  αλλά μετά την εμπλοκή του  με το Rally Sport Center της Κοντέλλης, και αφού συνεταιρίστηκε με τον Γιώργο Λαοπόδη, στράφηκε περισσότερο σε αξέσουαρ, αγωνιστικό εξοπλισμό, αναλώσιμα, ζάντες, λιπαντικά κλπ. Αυτά στο εμπορικό κομμάτι, διότι στο κοινωνικό, το μαγαζί της Μιχαλακοπούλου, ήταν για μια εποχή το πιο ζωντανό κύτταρο του Ελληνικού μότορσπορ. Σημείο συνάντησης αγωνιζομένων, με ατελείωτες κουβέντες, ζυμώσεις του Σ.Ο.Α. της δεύτερης γενιάς, που κάποια στιγμή προήδρευσε ο Τάσος.

Νοέμβριος του '78. Τατόι. Ο Τάσος έχει τερματίσει πρώτος  και παραλαμβάνει την καρώ σημαία, για τον γύρο του θριάμβου, από τον Σταύρο που εκτελούσε χρέη Αλυτάρχη. Διακρίνεται και ο Γιώργος Δρακάκης.


Παρών και ο πατέρας του Ανάργυρος τις πρωινές κυρίως ώρες στις οποίες ο Τάσος δεν είχε ιδιαίτερη αδυναμία. Θυμάμαι μια κουβέντα του πατέρα, απόντος του γιου, όπου εξηγούσε το ανταγωνιστικό πνεύμα του Τάσου από παιδί, τότε που κατέβαινε με ποδήλατο ορθοπεταλιά το Διόνυσο για να μην τον περάσει κάποιος άλλος πιτσιρικάς.

Προς τα τέλη της δεκαετίας του '70, πριν το Ακρόπολις του '79, ο «Ιαβέρης» ήταν χοντρός, αυτό ήταν και το παρανόμι του, όταν το μαγαζί, ήταν πλέον στέκι. «Πέρασες από το χοντρό;» ήταν μια ερώτηση που ακουγόταν. Η γενιά που ανδρώθηκε αγωνιστικά το '70, είχε να ακούσει, να μάθει, να πεί πολλά εκεί. Ο Νίκος Μακρυγιάννης, ο Παύλος Μοσχούτης, λαμπεροί εκπρόσωποι και γνήσια, καθαρά  ταλέντα αυτής της γενιάς ήταν συχνοί θαμώνες όπως και πάμπολλοι άλλοι. Ο Γιάννης Αλβανός, που έχει συνοδηγήσει με τους προαναφερθέντες εργαζόταν εκεί τα απογεύματα.

φωτό αλιευεμένη στο διαδίκτυο. Στους «Αθλίους». Από αριστερά, Κώστας Φερτάκης, Τάσος, Ανδρέας Αρκέντης, Γιώργος και Γιάννης Αλβανός.

Το κείμενο της ρεκλάμας είχε συντάξει ο Γιάννης Μπαρδόπουλος, γνώστης πραγμάτων και προσώπων, ενώ και το πορτοκαλί μακρυμούρικο RS που διακρίνεται είναι δικό του. Με συνοδηγό τον Γιάννη Βασιλειάδη, είχε  τερματίσει το 25ο Δ.Ρ.Α, μέσα σε αυτό.

Στον ίδιο χώρο, συστεγάστηκε κάποια στιγμή και η εταιρεία «Φορέας» διακίνησης αναλώσιμων και ανταλλακτικών, ενώ αργότερα τη δεκαετία του '80, όπου το παρανόμι χοντρός δεν είχε πια αντικείμενο διότι ο Τάσος ήταν και θα παρέμενε αδύνατος, μετατράπηκε σε κάτι σαν video καφετέρια. Για κάποιο τρίμηνο υπήρξε piano bar, ονόματι «οι άθλιοι», ενώ αργότερα, τη δεκαετία του '90  ξαναγύρισε ο αγωνιστικός εξοπλισμός στους χώρους του. Ο κύκλος θα έκλεινε με συνεργασία με την VW  την οποία ο Τάσος δεν χάρηκε ιδιαιτέρως. Θα μείνει κενό για μήνες μέχρι να γίνει τμήμα της αλυσίδας των καταστημάτων λιανικής του Χάρη Καλτσούνη. Η τελευταία του μεταμόρφωση, αφού ξανάμεινε κενό κάποιο διάστημα, είναι  μια μικρή αγορά που μένει μόνιμα ανοικτή. Twenty four seven που λεν.

Αν περισσεύει χρόνος για νοσταλγία, ξέρω κάποιους που νοσταλγούν τις διαιρούμενες Gotti, τις συσκευασίες με τα Motul, τους προβολείς με σήμα τη γάτα και τα Corbeau να ομορφαίνουν το χώρο.  Ακόμα μεγαλύτερη νοσταλγία, θα υπάρχει για τον άνθρωπο, το «χοντρό» και τα κατορθώματά του.